Пріоритети інвестування авіаційної галузі на фінансовому ринку в системі його інституціоналізації - Ярошевська,Оксана; Чобітько,Віталій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Показано, що авіаційна галузь є високоризиковою, але за правильною структурою фінансування може бути й високодохідною. Ризики авіаційного сектора мають комплексний характер і поділяються на макрорівневі, галузеві та проєктні. Основними з них виділено: макро- та геополітичні ризики, регуляторні, ринкові, техніко-технологічні та операційні, фінансові, інституційно-правові. Уточнено пріоритети інвестування авіаційної галузі, зумовлені глобальними ризиками та структурними викликами авіаційного ринку, зміною інституційної архітектури фінансового ринку. З’ясовано, що інституціональні галузеві особливості інвестування в авіаційну галузь формують унікальний інвестиційний простір. Доведено, що виділені фактори визначають необхідність державної участі, міжнародної співпраці, спеціалізованих фінансових механізмів і глибокої інституціональної інтеграції галузі з глобальним фінансовим ринком. Систематизовано особливості інвестування авіаційних підприємств на фінансовому ринку, які визначаються високою капіталомісткістю галузі, жорсткою системою міжнародних стандартів, специфічним ризиковим профілем.