Механізм фінансового стимулювання розвитку економіки в умовах макроекономічної нестабільності - Реус,Роман; Зайцева,Людмила (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто основні теоретичні аспекти функціонування механізму фінансового стимулювання розвитку економіки в умовах ризику та макроекономічної нестабільності. Набули подальшого розвитку теоретичні положення феномену механізму фінансового стимулювання як важливої складової державної фінансової політики та інструмента сприяння фінансово-інвестиційній активності як населення, так і підприємницького сектору. Визначено основні характеристики механізму фінансового стимулювання розвитку економіки, розглянуто основні концептуальні підходи до розкриття його сутності. Розглянуто основні інструменти механізму фінансового стимулювання та окреслено передумови їх вибору та використання. Обґрунтовано, що механізм фінансового стимулювання функціонує як складова системи управління фінансовими ресурсами національної економіки. Запропоновано використання системного підходу в дослідженні процесів формування та функціонування механізму фінансового стимулювання розвитку економіки, а також визначено зміст функціональної складової механізму та основні функції. Запропоновано використання стратегічного підходу, а саме розробку стратегічної цілеспрямованої програми, що має включати комплекс взаємопов’язаних напрямків та мотиваційних фінансових інструментів, що забезпечать кардинальну протидію поширенню кризового стану.