ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Чуб, Антон (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2022)
Статтю присвячено питанням державного регулювання та формування державної аграрної політики в Україні. Зазначено, що уряди всіх країн світу регулюють економічну, соціальну та політичну діяльність, тому розробка нормативно-правових актів та їх застосування відображає нескінченну боротьбу між політичними та неполітичними інтересами. Визначено, що регулювання впливає на економічні моделі, таким чином впливаючи на розподіл доходів і багатства. Наведена організаційно-економічна діяльність держави та процес прийняття управлінських рішень в АПК України. Висвітлено методи державної підтримки й інструменти управління та регулювання розвитком АПК України. Обґрунтовано потребу в оперативному й неупередженому застосуванні інструментів впливу на розвиток аг- рарного сектору та прийняття агрополітичного рішення. Запропоновано стратегію розвитку АПК України. Визна- чено завдання і заходи, які необхідно виконати в короткостроковій або середньостроковій перспективі, що дозволи- ло запропонувати авторській підхід: усі завдання і заходи поділено на шість напрямів (рівнів), які мають відповідну мету, а саме: реформи, інфраструктура, енергетика, виробництво, сільське господарство, законодавство.