Облікове відображення зменшення статутного капіталу у фермерських господарствах - Бірюк, Олена; Коцупатрий, Михайло; Гливенко, Валентина (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
У статті розглядаються порядок і методика відображення в бухгалтерському обліку зменшення статутного (складеного) капіталу у фермерських господарствах через різні при-чини, включаючи і ліквідацію господарства. Запропоновано методику визначення загальної вартості майна фермерського господарства, яке враховується при виплаті загальної частки у майні господарства вибулому члену фермерського господарства. Для цього запропоновано два нових поняття – загальна частка члена фермерського господарства у статутному капіталі і загальна частка члена господарства у майні фермерського господарства. Запропоновано варіант облікового відображення виплат вибулим членам загальної частки у майні господарства і загальної частки у статутному капіталі в умовах функціонування фермерського господарства, а також при його ліквідації.