Формування системи ризик-менеджменту банку в умовах економіки воєнного стану: концептуальні засади - Вядрова, Надія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
У статті досліджено основні теоретичні аспекти формування системи управління ризиками банківської установи в умовах економіки воєнного стану. Метою статті є формування концептуальних засад удосконалення системи управління ризиками банківської установи в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови. Уточнено поняття «банківський ризик», під яким запропоновано розглядати ситуацію, спричинену невизначеністю інформації, що використову-ється банком у процесі управління та прийняття рішень. Запропоновано структуру системи управління ризиками з урахуванням аспектів довгострокового розвитку в умовах невизначеності та адаптивності системи управління ризиками до змін зовнішнього та внутрішнього середо-вища. Основними елементами системи управління ризиками визначено стратегію, методоло-гію, процедури, контроль і технологію. В якості інструменту удосконалення процесу управління ризиками запропоновано використання внутрішнього аудиту-контролінгу банківських ризиків, розроблено принципи та етапи його впровадження. Внутрішній аудит-контролінг банківських ризиків розглядається як форма регулятивної системи управління, у процесі якої узгоджуються взаємозв’язки між такими компонентами, як інформаційна база, аналіз фінансових ризиків, планування та контроль ризиків. Основною метою аудиту-контролінгу банківських ризиків визначено можливість вирішення поточних та стратегічних завдань оцінки впливу невизначеності та ризиків на фінансову діяльність банківської установи з подальшою розробкою системи заходів щодо їх пом’якшення та нівелювання негативних наслідків. Запропоновано концептуальну модель реалізації процедур внутрішнього аудит -контролінгу, яка передбачає виокремлення інформаційного, аналітичного та стратегічного блоків. Обґрунтовано, що впровадження сис-теми внутрішнього аудиту-контролінгу в діяльності банку сприятиме підвищенню ефективно-сті процесу оцінки та подальшому зниженню ризиків, що є важливим результатом функціонування системи управління ризиками в умовах кризи.