Стратегування зовнішньоекономічної діяльністі в контексті виходу на зовнішні ринки - Янковой, Роман; Куліш, Дамір; Ященко , Інна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
У статті проведено обґрунтування стратегування зовнішньоекономічної діяльністі в контексті виходу на зовнішні ринки. У результаті було застосовано логістичну регресію для прогнозування зв’язку між залежними та незалежними змінними, головною метою якого є прогнозування ймовірності запропонованих факторів (розмір фірми, міжнародний досвід, інновації, мережа, характеристики продукту, активи, інтенсивність експорту та галузь), що впливає на рівень зобов'язань щодо використання ресурсів у виборі фірмами режиму входу. У статті також зясовано, що розмір МСП сильно та позитивно впливає на те, якою мірою фірми беруть участь у виборі способу входу. Міжнародний досвід також має значний вплив на рішення фірм щодо участі в певних способах виходу на ринок. Як і передбачалося, мережеві відносини суттєво впливають на вибір способів виходу на іноземний ринок. Інтенсив-ність активів та експорту вказуються як позитивні та дуже важливі. Емпіричні результати показують, що інновації не тільки суттєво впливають на вибір фірмою способу виходу на зовнішній ринок, але й узгоджуються з прогнозованим напрямком.Також фактор характеристики продукту має сильний позитивний ефект. Крім того, фірми, які займаються більш високим рівнем реклами, з більшою ймовірністю виберуть зобов'язання високого рівня ресурсів, наприклад спільні підприємства або прямі інвестиції. Високий рівень інтенсивності експорту також спонукає фірми обирати зобов'язання щодо ресурсів високого рівня. Галузь також позитивно корелює з імовірністю вибору ресурсів високого рівня в обраному режимі виходу на зовнішній ринок.