Вплив інвестиційної безпеки на інвестиційну поведінку учасників фінансового ринку в умовах воєнного стану - Шишкіна, Олена; Борисенко, Ігор (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
У статті досліджено вплив інвестиційної безпеки на інвестиційну поведінку учасників фінансового ринку в умовах воєнних дій. Виявлено й систематизовано основні фактори воєнного стану, що впливають на інвестиційну поведінку, у тому числі геополітичні зміни, міжнародні відносини, політична нестабільність, зміна інвестиційних пріоритетів, економічні і фінансові ризики, рівень безпеки. Встановлено, що інвестиційна безпека та інвестиційна поведінка є взаємопов’язаними категоріями в будь-якій економічній системі. Запропоновано оцінювати вплив безпеки у процесі прийняття інвестиційних рішень за рахунок дослідження глобальних економічних і політичних подій, політичної і економічної стабільності, фінансової надійності, ринкової ліквідності та рівня корупції. У межах кожного напряму дослідження виявлено низку показників оцінювання та описано доцільність їх використання. Виділено чинники, які можуть сприяти притоку інвестицій в Україну в умовах війни і мінімізувати інвестиційні ризики