Механізм державного регулювання розвитку людського потенціалу в умовах четвертої промислової революції - Саричев , Володимир; Плавкова, Дар’я (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті розглянуто ключові аспекти формування та реалізації механізмів державного регулювання розвитку людського потенціалу в умовах четвертої промислової революції (Індустрії 4.0). Окреслено вплив цифровізації, автоматизації та штучного інтелекту на сучасний ринок праці, включаючи зміну структури зайнятості та виникнення нових професій. Особлива увага приділяється ролі держави в підтримці населення в умовах технологічних змін, зокрема через політики соціального захисту, перекваліфікації та навчання протягом життя. Проаналізовано нові виклики для системи освіти та необхідність переходу до моделей, що забезпечують розвиток як технічних, так і соціальних навичок. Актуальність дослідження визначається швидкими змінами, спричиненими четвертою промисловою революцією, що характеризується широким впровадженням цифрових технологій, автоматизації та штучного інтелекту. У цих умовах людський потенціал стає ключовим фактором конкурентоспроможності держави та суспільства, адже лише наявність висококваліфікованих кадрів може забезпечити стале економічне зростання. Однак для адаптації населення до нових умов необхідне ефективне державне регулювання, спрямоване на розвиток навичок та компетенцій, необхідних у цифровій економіці.