Роль проактивного підходу в інтегрованому управлінні соціальною відповідальністю бізнесу - Лопащук, Інна; Равлюк, Андрій; Русінко, Антон (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті обґрунтовано необхідність розвитку соціальної відповідальності бізнесу в умовах загроз, викликаних війною і в повоєнному відновленні економіки та соціальної інфраструктури. Зазначено на актуальності використання саме проактивного підходу в управлінні соціальною відповідальністю бізнесу, який на відміну від реактивного підходу дає змогу завдяки стратегічному прогнозуванню та плануванню ухвалювати ефективні управлінські рішення, спрямовані на передбачення можливих проблем у майбутньому та їх уникнення. Досліджено принципи співпраці соціально відповідального бізнесу із зацікавленими особами. Розроблено концепцію використання проактивного підходу в управлінні соціальною відповідальністю бізнесу та обґрунтовано її складові, а саме сферу застосування, методи, перспективні напрями використання, ризики.