Впровадження принципів циркулярної економіки в контексті розвитку України на засадах сталості - Холодницька, Алла; Кичко, Ірина; Дерій, Жанна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті обґрунтовано необхідність впровадження концепції циркулярної економіки. Доведено доцільність переходу до 10 базових принципів циркулярної економіки, що сприятиме ефективному використанню ресурсів, декарбонізації, впровадженню енергоощадних технологій, створенню нових робочих місць, підтримці місцевих виробників, утилізації відходів та зменшенню їх утворення. Авторами опрацьовані результати опитування експертів, що було проведене в межах Всесвітнього економічного форуму щодо сприйняття глобальних ризиків (GRPS) та імовірності їх виникнення. Систематизовані основні ризики для України. Запропоновані кроки для поступового переходу до циркулярної економіки, зокрема: мінімізація відходів, раціональне використання природних ресурсів та зменшення забруднення довкілля, адаптація до зміни клімату, інвестування в розвиток відновлювальних джерел енергії, створення умов для зменшення соціальної поляризації та створення здорового середовища для життя.