Дизайн мислення як інструмент формування сервісноорієнтованої бізнес-моделі - Шаров, Володимир (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті досліджені фактори впливу концепції та процесу дизайн-мислення на появу та просування сервісноорієнованих бізнес-моделей, зокрема їх синергетична взаємодія з інновацій, персоналізації та забезпеченню досвіду споживачів. Проведене дослідження є результатом аналізу основних аспектів, інструментарію, методів дизайн-мислення та специфіки його застосування на практиці. Порівняння їх з цілями сервісноорієнтованої бізнес-моделі та пошуку споріднених елементів. Значну увагу приділено аналізу економічного ефекту та основним принципам дизайн-мислення на шляху до ефективного застосування культури дизайн-мислення, а також схожості цілей та фокусу в порівнянні із сервісноорієнтованою бізнес-моделлю.