Буферізація як інструмент фінансової стабільності банківської системи України - Шпомер, Тетяна; Фабриченко, Андрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі буферизації як інструменту забезпечення фінансової стабільності банківської системи України. Проаналізовано значення капітальних буферів для зміцнення стійкості банків у кризових умовах, зокрема в контексті реалізації макропруденційної політики. Окрему увагу приділено типам буферів капіталу, їхнім функціям та критеріям застосування в умовах сучасних викликів. Досліджено зміни рівня контрциклічного буфера залежно від фаз фінансового циклу та етапи макропруденційних заходів щодо його впровадження. Розглянуто процес адаптації буферизації в українській банківській системі. На основі аналізу міжнародного досвіду та вітчизняної практики сформульовано рекомендації для підвищення ефективності впровадження капітальних буферів.