Вплив військових дій та енергетичних обмежень на рішення підприємств щодо релокації - Воротнікова , Марина; Горбов, Владислав; Лавренюк, Владислав; Василишен, Юрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
Стаття присвячена детальному аналізу впливу військових дій та енергетичних обмежень на ухвалення рішень підприємствами щодо релокації в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну. Основна увага приділяється ключовим чинникам, які спонукають бізнес до переміщення, серед яких руйнування інфраструктури, безпосередня загроза безпеці персоналу, порушення логістичних ланцюгів та дефіциту енергоресурсів. У статті представлено результати опитування 631 підприємства. Досліджено специфіку релокаційних процесів у прифронтових регіонах, де переважають військові ризики, та тилових аспектів, де основними мотивами є економічні фактори. У статті підкреслюється значення державної підтримки, яка виступає ключовим фактором у забезпеченні ефективності релокаційних процесів.