Зелений банкінг: сучасна траєкторія сталого розвитку національної економіки - Коваленко, Вікторія; Сергєєва, Олена (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто проблеми розвитку зеленого банкінгу як сучасної траєкторії сталого розвитку в Україні. Визначено проблемні кути, що спричиняють негативний вплив на активізацію зеленого фінансування, а саме: недостатній рівень використання механізмів та інструменти зеленого інвестування з урахуванням специфіки потреб національної економіки; потреба у підвищенні прозорості та стандартизації оцінки зелених інвестицій; відсутність конкредизації методичних підходів до оцінювання ESG-ризиків. За результатами дослідження сформульовано та обґрунтовано рекомендації щодо підвищення ефективності механізму реалізації концепції «зеленого» банкінгу, а саме: використання міжнародного досвіду щодо створення «зелених» банків, що може допомогти Україні створити інструмент для фінансування заходів «зеленого» відновлення. Перспективними напрямами подальших розвідок щодо розвитку «зеленого» банкінгу повинно стати удосконалення системи ризик-менеджменту на підставі вбудови системи оцінки ESG-ризиків, що відкриває нову перспективу відносин – ризики впливають на зацікавлені сторони, а зацікавлені сторони впливають на загальні результати діяльності.