Фінансові аспекти реалізації проєктів державно-приватного партнерства - Роговий, Андрій; Забаштанська, Тетяна; Півень, Ярослав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто теоретичні аспекти формування та управління фінансовою складовою реалізації проєктів державно-приватного партнерства. Обґрунтовано важливість консолідації фінансових ресурсів держави та бізнесу в умовах економічної кризи з метою підтримки розвитку та відновлення критично важливих галузей економіки. Проаналізовано стан впровадження проєктів ДПП у світі та вітчизняні тенденції формування відносин партнерства. Визначено основні причини, що гальмують ефективну реалізацію проєктів ДПП. Проведено оцінку вітчизняної нормативно-правової бази, що регулює впровадження проєктів ДПП, в порівнянні із світовими стандартами. Обґрунтовано важливість формування ефективного фінансового механізму як сукупності елементів, способів, підходів, інструментів формування, розподілу та використання фінансових коштів для досягнення цілей проєкту. Розглянуто функціональний та організаційний аспект реалізації фінансового механізму ДПП, обґрунтовано важливість змін в інституційному середовищі.