Розвиток цифрових платформ для залучення інвестицій - Шпомер, Тетяна; Кіронда, Ігор; Терещук, Дмитро (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті цифрові платформи представлені як важливий інструмент для взаємодії між бізнесом і інвесторами в сучасному фінансовому середовищі. Здійснено класифікацію платформ для залучення інвестицій та охарактеризовано їхні типи залежно від фінансової моделі. Визначено основні категорії краудфандингових платформ і наведено порівняльну характеристику їхніх видів фінансування, які найкраще підходять для різних етапів розвитку бізнесу. Розглянуто передові технології, зокрема штучний інтелект (ШІ) та машинне навчання, технологію блокчейн і великі дані (Big Data), які активно використовуються для вдосконалення послуг цифрових платформ та залучення капіталу. Окреслено основні чинники, що сприяють росту й популяризації цифрових інвестиційних платформ. Визначено переваги та недоліки таких платформ як для інвесторів, так і для компаній, які шукають фінансування. Подано перспективи їхнього подальшого розвитку в контексті сучасних цифрових технологій та інноваційних інструментів.