Цукробурякове виробництво в Україні: сучасні виклики та стратегії розвитку в умовах воєнного стану - Данилевський, Роман (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено сучасний стан та перспективи розвитку цукробурякового виробництва в Україні в умовах воєнного стану. Обґрунтовано актуальність теми з огляду на економічні, кліматичні та соціальні виклики, що супроводжують галузь. Проаналізовано ключові статистичні показники виробництва буряків і цукру за 2015–2024 роки, виявлено основні тенденції зміни посівних площ, врожайності та обсягів експорту. Визначено основні проблеми, що стримують розвиток галузі, серед яких — зменшення посівних площ, зношеність переробних потужностей, логістичні труднощі, кліматичні ризики та недостатній рівень державної підтримки. Запропоновано стратегічні напрями відновлення і модернізації галузі, включаючи впровадження інновацій, розвиток кооперації, орієнтацію на експорт і біоекономіку. Акцентовано на необхідності комплексного підходу за участі держави, бізнесу та наукової спільноти для забезпечення сталого розвитку цукробурякового виробництва в повоєнний період.