Особливості використання цифрових технологій в інноваційно-інвестиційній діяльності промислових підприємств у контексті забезпечення економічної безпеки - Прокопишин, Оксана; Гнатишин, Людмила; Малецька, Ольга (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методологічні аспекти управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств на засадах використання цифрових технологій в умовах ризику для економічної безпеки підприємства. Обґрунтовано важливість використання цифрових технологій в інноваційно-інвестиційній діяльності підприємства, розглянуто досвід провідних світових компаній впровадження інноваційних проєктів цифровізації. Визначено пріоритетні напрямки цифровізації підприємства в контексті забезпечення економічної безпеки. Узагальнено основні підходи до визначення сутності інноваційно-інвестиційної діяльності. Запропоновано концептуальну модель взаємозв'язку інноваційної та інвестиційної сфер діяльності підприємства в умовах цифрового розвитку. Обґрунтовано важливість механізму управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства, що потребує використання сучасного актуального управлінського інструментарію, враховуючи умови підвищеного ризику та високого ступеня невизначеності, у яких перебуває сучасний бізнес. Розроблено модель зазначеного механізму на засадах системного підходу, визначено пріоритетні принципи реалізації механізму. Визначено основні елементи єдиної моделі управління внутрішніми та зовнішніми комунікаціями.