Роль цифрових технологій в інноваційному розвитку промислового підприємства - Попело, Олександр (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено роль цифрових технологій в інноваційному розвитку промислових підприємств. Визначено, що основними елементами Індустрії 4.0. є цифрові екосистеми, складні інформаційні системи та аналітика великих даних. Виокремлено основні передумови інноваційного розвитку промислових підприємств. Доведено, що стратегія інноваційного розвитку промислових підприємств в умовах цифровізації багато в чому залежить від доступу до зовнішніх міжнародних цифрових платформах, які об’єднують учасників інноваційного ринку. Аргументовано, що цифровізація сприяє підвищенню продуктивності праці та конкурентоспроможності підприємств, оптимізації виробничих витрат, використання тривимірних моделей проєктування виробів та продуктів, а використання цифрових технологій дозволяє існуючим промисловим підприємствам збільшити конкурентні переваги в усіх сферах виробництва. Проаналізовано основні інструменти розвитку цифрових технологій в інноваційній діяльності промислових підприємств, а саме: інструменти планування виробничих процесів, інструменти проєктування виробництва, інструменти управління виробництвом, засоби моніторингу, моделювання матеріальних потоків та логістики, маркетингу. Окреслено особливості сучасного інноваційного розвитку промислових підприємств, які відображають ринкові зміни, зміни технологічного укладу, глобальні тенденції, серед яких: напрями технологічної трансформації, які включають впровадження цифрових технологій, автоматизацію виробництва за рахунок використання розробок в сфері робототехніки, автоматизованих систем управління, розвиток адитивного виробництва, яке спеціалізується на використанні 3D-друку для створення відповідних прототипів і готових виробів, що дозволяє скоротити час і витрати на виробництво. Запропоновано діаграму причинно-наслідкових зав’язків Ісікави що відображає вплив цифрових технологій на інноваційний розвиток промислових підприємств, у межах якої виокремлено шість основних складових (матеріли, методи, персонал, обладнання, навколишнє середовище, інформація), які включають відповідні підскладові. Аргументовано, що цифрові технології дозволяють промисловим підприємствам значно удосконалити виробничі функції за рахунок використання сучасних програмних продуктів, які сприяють обробці великих масивів даних, більш точному прогнозуванню ринкових умов функціонування підприємств. Акцентовано увагу на тому, що особливо актуальною є підтримка промислових підприємств в повоєнний період відновлення держави, оскільки на сьогодні промисловий потенціал держави значно знизився і його відновлення на повоєнному підґрунті є вкрай складним, тому необхідно впроваджувати заходи щодо стимулювання та підтримки підприємств промисловості, які намагаються в умовах сьогодення впроваджувати цифрові технології в свою діяльність для забезпечення інноваційного розвитку та підвищення рівня конкурентоспроможності.