Інституційне середовище як основа функціонування податкової системи - Абрамова, Алла (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Актуальність теми дослідження зумовлена роллю податкової системи в державних доходах, їх перерозподілі та особливим призначенням у формі дієвого інструменту фінансової системи держави. Недостатній рівень ефективності функціонування податкової системи визначений незадовільним її інституційним середовищем, представленим формальними та неформальними інститутами. Метою є дослідження функціонального призначення інституційного базису генезису, розвитку та реформування податкової системи через призму теорій його функціонування. Гіпотезою є те, що податкова система є сукупністю податків і зборів, рівень функціонування яких залежить від якості інституційного середовища, який не повною мірою задовольняє вимоги сучасності. Оригінальність та новизна дослідження визначена напрямами та інструментами реформування такого середовища.