Порівняльний аналіз податкових режимів ФОП 3-ї групи та «Дія.City» як фінансових інструментів стимулювання розвитку ІТ-індустрії в Україні - Устінов, Ярослав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено дві ключові моделі оподаткування та організації праці в українській ІТ-сфері: формат ФОП 3-ї групи і спеціальний правовий режим «Дія.City». Порівняння здійснено за податковими критеріями, рівнем адміністрування, соціальними гарантіями, а також інвестиційною привабливістю й інноваційним потенціалом. Уперше системно розглянуто вплив воєнного стану на функціонування обох форматів, зокрема тимчасові податкові пільги та обмеження співпраці з ФОП. Наукова новизна полягає у визначенні оптимальних умов поєднання гнучкої моделі ФОП і збалансованих переваг «Дія.City» (низькі податки, бронювання фахівців, можливості для залучення інвестицій) заради довгострокової конкурентоспроможності української ІТ-галузі. Проаналізовано також майбутні зміни нормативно-правової бази, що впливають на вибір форми співпраці. Результати показують, що ФОП і надалі залишатиметься актуальним для невеликих проєктів і фрилансерів, тоді як «Дія.City» стає перспективним рішенням для масштабування бізнесу та формування продуктів із високою доданою вартістю. Зроблено висновок, що післявоєнне відновлення економіки України потребуватиме гнучкого гібридного підходу, що надасть змогу утримувати технічні таланти всередині країни, посилюючи інноваційну й інвестиційну привабливість галузі.