Конкурентоспроможність банківських установ: сутність та особливості формування - Білий, Михайло; Пентелейчук, Мирослав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті наведено трактування терміна «конкурентоспроможність банківських установ» вітчизняними вченими. Проаналізовані різні підходи до розуміння наукової категорії «конкурентоспроможність банківських установ, визначено авторський підхід до його трактування. Виділено три рівні конкурентоспроможності банківської установи, а саме: мікрорівень – позиція окремо взятого суб'єкта ринку, мезорівень – взаємодія з іншими учасниками в галузі або регіоні та макрорівень – внесок у загальну конкурентоспроможність національної банківської системи. Описані основні методи та методики оцінювання конкурентоспроможності банківської установи. Згруповано комплекс критеріїв, що охоплюють як об'єктивні фінансові показники, так і суб'єктивне сприйняття цінності клієнтами, які напряму впливають на конкурентоспроможність банку.