Цифрова економіка як основа інноваційної моделі повоєнної відбудови підприємств України - Мініна, Оксана; Шадура-Никипорець, Наталія; Мойсеєнко, Костянтин (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто роль цифрової економіки у формуванні інноваційної моделі повоєнної відбудови України. Обґрунтовано, що цифровізація стає ключовим фактором підвищення ефективності державного управління, прозорості економічних процесів та розвитку підприємницького середовища. Визначено тенденції розвитку цифрової економіки, у тому числі в умовах війни, та її вплив на відновлення економічної активності та трансформацію традиційних бізнес-моделей. На основі інституційного й системного підходів доведено, що цифрова економіка забезпечує зростання інноваційного потенціалу, прискорює модернізацію інфраструктури, сприяє створенню цифрових сервісів і платформ для бізнесу та громад. Визначено ключові напрями цифрової відбудови, зокрема розвиток інфраструктури, інновацій і нормативного забезпечення.