Дослідження цифрових інструментів міжнародного фінансування стабілізації бюджетної системи України - Парубець, Олена; Васильченко, Сергій; Пчела, Артем (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Зростання залежності бюджетної системи України від міжнародної фінансової допомоги в умовах війни та необхідності повоєнного відновлення економіки потребує розширення сфер використання цифрових фінансових інструментів. У роботі досліджено проблеми й перспективи використання для забезпечення стабільності бюджетної системи України таких цифрових інструментів як цифрові цінні папери та цифрові активи, зокрема криптовалюти. Вказано, що диверсифікація цифрових цінних паперів на ринку державних і місцевих зовнішніх запозичень дасть змогу залучити більшу суму коштів від інвесторів-нерезидентів як фізичних, так і юридичних осіб для стабілізації функціонування бюджетної системи України. Зазначено, що використання криптовалюти для фінансування потреб державного і місцевих бюджетів обумовлює необхідність легалізації ринку криптовалют в Україні, що буде сприяти стимулюванню процесів відновлення і модернізації національної економіки. Обґрунтовано необхідність токенізації державних і місцевих активів з метою залучення зарубіжних інвесторів для збільшення дохідної частини бюджетів. У підсумку зроблено висновки про необхідність розвитку відповідної цифрової інфраструктури, створення цифрових платформ для забезпечення прозорості і відкритості використання цифрових інструментів міжнародного фінансування для стабілізації бюджетної системи України.