Модель пруденційного нагляду за діяльністю кредитних установ в Україні в умовах нестабільності національної економіки - Холявко, Наталія; Кононенко, Сергій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено особливості формування та реалізації моделі пруденційного нагляду за діяльністю кредитних установ в умовах воєнного стану в Україні, трансформації фінансового сектору та підвищеної макроекономічної нестабільності. Проаналізовано цілі та завдання наглядової діяльності регулятора, розкрито сутність основних інструментів нагляду, серед яких ключове місце посідають безвиїзний моніторинг, інспекційні перевірки та застосування професійного судження. Окрему увагу приділено пруденційним вимогам і заходам впливу, які забезпечують стабільність кредитних установ та підвищують відповідальність учасників ринку. Висвітлено специфічні особливості впровадження моделі пруденційного нагляду в Україні, зокрема прозорість процедур, використання ризик-орієнтованого підходу та інтеграцію до європейських регуляторних стандартів. Досліджено трансформацію моделі пруденційного нагляду під впливом воєнних подій, що зумовили необхідність поєднання інструментів контролю з гнучкими механізмами підтримки фінансових установ. Наголошено на важливості імплементації новітніх цифрових технологій (штучний інтелект, хмарні технології, аналітика великих даних та ін.) у процеси пруденційного нагляду для їх оптимізації, підвищення якості моніторингу, верифікації даних та оперативної обробки великих масивів інформаційних ресурсів. Визначено виклики макроекономічної нестабільності та завдання повоєнної відбудови, які потребують від регулятора балансування між короткостроковою стабілізацією та довгостроковим стратегічним розвитком. Зроблено висновок, що сучасна модель пруденційного нагляду за діяльністю кредитних установ характеризується багаторівневістю, адаптивністю та інтеграційною спрямованістю, а її ефективність значною мірою визначається здатністю регулятора поєднувати контрольні, превентивні та стимулюючі інструменти в контексті післявоєнного відновлення економіки та європейської інтеграції.