Трансформація державних кредитних програм в Україні: від антикризових до програм розвитку - Мецгер, Євген (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено трансформацію державних кредитних програм в Україні від антикризових інструментів до механізмів структурного розвитку економіки в умовах воєнної економіки та євроінтеграції. Актуальність дослідження зумовлена потребою підвищення ефективності державного кредитування, яке в умовах екзогенних шоків заміщує приватне банківське фінансування бізнесу та домогосподарств. Головна ідея полягає у визначенні ключових суперечностей, бар’єрів та тенденцій трансформації програм і формуванні концептуальної моделі їх ефективного функціонування. Показано, що короткострокова ефективність антикризових програм обмежує їхню здатність забезпечувати довгострокову економічну додатковість. Визначено ключові інституційні, фіскальні та процедурні бар’єри трансформації, а також напрями їх подолання. Запропоновано модель переходу від масового субсидування процентних ставок до комплексних механізмів поділу ризиків, мобілізації приватного капіталу та управління економічним впливом із врахуванням стандартів ЄС та принципів G20/OECD.