ФОРМУВАННЯ ПІДХОДІВ ДО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Балуєва, О. В.; Чуприна, О. О. (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
Представлено  авторський  підхід  стосовно  питань,  пов’язаних  з  вирішенням  проблем  внутрішньо  переміщених осіб,  що  дозволить  системно  підійти  до  їх  вирішення,  забезпечити  регульований  розвиток  міграційних  процесів.  Розглянуто  ключові  характеристики  поняття «внутрішньо  переміщена  особа». Зазначено,  що  категорія  внутрішньо  переміщених осіб була вперше зафіксована в Україні у 2014 році. Проаналізовано динаміку внутрішніх переміщень. Встановлено, що найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб розміщена у регіонах, які безпосередньо оточують зону, охоплену  конфліктом.  Визначено  причини,  які викликали  переміщення  громадян  зі  східних  областей  України  та  Криму. Висвітлено  комплекс  проблем,  які  пов’язані  з  вимушеною  міграцією  і  сформовано  підходи  до  вирішення  проблем  внутрішньо  переміщених  осіб.  Акцентовано  увагу  на  системному  підході  до  вирішення  проблем  внутрішньо  переміщених осіб. Запропоновано комплекс заходів щодо вирішення проблем, з якими стикається ця категорія громадян.