АНАЛІЗ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТА НОВОСТВОРЕНИХ ПІДПРИЄМСТВ У МЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%»

Автор(и)

  • Світлана Олександрівна Кушнір Запорізький національний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-1410-1887
  • Вікторія Сергіївна Кармазіна Запорізький національний університет, Україна

Ключові слова:

державна програма, кредит, кредитування, малий бізнес, мікропідприємництво, стартап

Анотація

Розвиток малого бізнесу в Україні є одним зі стратегічно важливих завдань на сьогодні. Досліджено статистичні дані щодо ступеня зносу основних засобів за видами економічної діяльності (кошти програми спрямовані на інвестування в основні засоби). Проаналізовано кредитування суб’єктів господарювання, кількості існуючих підприємств великого, середнього, малого бізнесу, зокрема і мікропідприємництва. У статті описана сутність програми «Доступні кредити 5-7-9%», яка була запроваджена 1 лютого 2020 р. Розкрито механізм надання державної допомоги підприємствам у межах цієї програми. Виокремлено етапи отримання пільгових кредитів як діючим, так і новоствореним підприємством. Досліджено проблеми, переваги та недоліки проєкту «Створюй вдома». Розкрито питання можливості кредитування під низький відсоток підприємств-стартаперів.

Біографії авторів

Світлана Олександрівна Кушнір, Запорізький національний університет

кандидат економічних наук, доцент

Вікторія Сергіївна Кармазіна, Запорізький національний університет

здобувач вищої освіти

Посилання

В Україні видали перший кредит для малого бізнесу за зниженою ставкою від держави. ТСН. URL: https://tsn.ua/ru/groshi/v-ukraine-vydali-pervyy-kredit-dlya-malogo-biznesa-po-snizhennoy-stavkeot-gosudarstva-1485507.html.

Вінокуров Я. Українцям видали менше 100 пільгових кредитів на створення бізнесу під 57-9% за перший місяць програми – Мінфін. URL: https://hromadske.ua/posts/ukrayincyam-vidalimenshe-100-pilgovih-kreditiv-na-stvorennya-biznesu-pid-5-7-9-za-pershij-misyac-programi-minfin.

Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». URL: https://5-7-9.gov.ua.

Державна служба статистики України: офіційний сайт. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Дешеві кредити для бізнесу сталі доступніші: Уряд прийняв рішення. Сайт Ліга Закон, 18 березня 2020. URL: https://biz.ligazakon.net/ua/news/193839_deshev-krediti-dlya-bznesu-staldostupnsh-uryad-priynyav-rshennya.

Міністерство фінансів України: офіційний сайт. URL: https://www.mof.gov.ua/uk.

Національний банк України: офіційний сайт. URL: https://bank.gov.ua.

Некрасов В. Як «Доступні кредити 5-7-9%» виявилися недоступними для нового бізнесу: експеримент ЕП. Економічна правда. 2020. 6 березня. URL: https://www.epravda.com.ua/ publications/2020/03/6/657777.

Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами: Наказ Міністерства фінансів України від 14.12.2012 № 1407. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0130-13.

Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України від 22.03.2012 № 4618-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4618-17.

Програма «Повертайся та залишайся»: Чи реалістична пропозиція Зеленського заробітчанам. URL: https://zik.ua/news/2019/12/04/prohrama_povertaisiata_zalyshaisia_chy_realistychna_ propozytsiia_zelenskoho_zarobitchanam_948167.

Руда О. Л., Турчик М. М. Організація банківського кредитування малого та середнього бізнесу в Україні. Ефективна економіка. 2018. № 10. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/ pdf/10_2018/61.pdf.

Синіцин Н. Доступні кредити для бізнесу від 5 до 9%. Як буде працювати нова держпрограма? URL: https://ua.112.ua/statji/dostupni-kredyty-dlia-biznesu-vid-5-do-9-yak-budepratsiuvaty-nova-derzhprohrama-524103.html.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-20

Як цитувати

Кушнір, С. О., & Кармазіна, В. С. (2021). АНАЛІЗ КРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТА НОВОСТВОРЕНИХ ПІДПРИЄМСТВ У МЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%». Проблеми і перспективи економіки та управління, (4(20), 369–379. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/204775

Номер

Розділ

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ: ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ