Стратегічні засади інвестування в людський капітал для забезпечення розвитку національної економіки України

Автор(и)

  • Інна Олександрівна Хоменко Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine
  • Людмила Миколаївна Волинець Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine
  • Анна Олександрівна Чубикіна Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine

Ключові слова:

людський капітал, інвестиції, індекс людського розвитку, національна економіка, рейтинг, освіта, вірус COVID-19

Анотація

У статті визначено сутність людського капіталу, що характеризується розробленим ПРООН Індексом людського розвитку (ІЛР) та відображає розвиток людства, комбінуючи в одному показнику інформацію про здоров’я, освіту й доходи людей. Цей показник тривали час є бездоганним інструментом порівняння і базою національних пріоритетів. Окреслено важливість інвестування в людський капітал на всіх рівнях у сучасних умовах. Розкрито значення людського капіталу, окреслено значущість оцінки людського розвитку для національної економіки. Проаналізовано індекс людського розвитку та позиції України у світовому рейтингу. Зростаюча актуальність інвестування в людський капітал є ключовою цінністю сучасного суспільства, а також одним із базових чинників економічного зростання. Саме тому постає необхідність дослідження питань, пов’язаних із формуванням і розвитком людського капіталу, його впливом на економічне зростання національної економіки, важливість інвестицій у людський капітал набуває особливої актуальності. Оцінено вплив вірусу COVID-19 на індекс людського розвитку.

Біографії авторів

Інна Олександрівна Хоменко, Чернігівський національний технологічний університет

доктор економічних наук, професор

Людмила Миколаївна Волинець, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат економічних наук, доцент

Анна Олександрівна Чубикіна, Чернігівський національний технологічний університет

здобувачка вищої освіти

Посилання

Брицька І., Іванюк Л. Особливості інвестування в людський капітал. URL: http://conference.spkneu.org/2012/12/brytska-ivanuk.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Дерій Ж. В., Скиба С. А. Вплив механізмів державного регулювання на процеси функціонування людського потенціалу. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2016. № 1 (5). С. 18–30.

Дерій Ж. В., Скиба С. А. Формування ринку праці на основі розвитку людського потенціалу. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2015. № 2 (2). С. 9–17.

Луценко Г. Інвестиції в людський капітал та їх особливості. URL: http://oldconf.neasmo.org.ua/ node/1211.

Мельничук Д. П. Людський капітал: пріоритети модернізації суспільства у контексті поліпшення якості життя населення : монографія. Житомир : Полісся, 2015. 564 с.

Програма розвитку ООН: Доповідь про людський розвиток 2019. URL: http://www.un.org.ua/ images/documents/4792/Ukraine%20(ukr).pdf.

Хоменко І. О. Трудовий потенціал транспортних підприємств. Вісник Чернігівського державного технологічного університету. 2009. № 38. С. 308–314.

Чекан І. А. Інвестиції в людський капітал та їх ефективність. Формування ринкових відносин в Україні. 2009. № 9. С. 152–154.

Чухно А. А., Юхименко П. І., Леоненко П. М. Сучасні економічні теорії : підручник. Київ : Знання, 2007. 878 с.

COVID-19 and human development: assessing the crisis, envisioning the recovery. URL: http://hdr.undp.org/sites/default/files/covid-19_and_human_development_0.pdf.

##submission.downloads##

Як цитувати

Хоменко, І. О., Волинець, Л. М., & Чубикіна, А. О. (2020). Стратегічні засади інвестування в людський капітал для забезпечення розвитку національної економіки України. Проблеми і перспективи економіки та управління, (1(21), 038–045. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/211367

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ