Фінансове забезпечення стимулювання розвитку трудового потенціалу в умовах активізації міграційних процесів

Автор(и)

  • Людмила Миколаївна Мекшун Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8384-5214
  • Максим Миколайович Забаштанський Чернігівський національний технологічний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8966-8116

Ключові слова:

фінанси, фінансові ресурси, фінансове забезпечення, трудовий потенціал, стимулювання розвитку трудового потенціалу, фінансові важелі

Анотація

У статті проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку фінансового забезпечення трудового потенціалу в Україні. Проведено порівняльний аналіз фінансового забезпечення стимулювання праці в провідних країнах світу, згруповано фактори стимулюючого та обмежуючого впливу на стан трудового потенціалу країни. Визначено, що ключовими проблемами, що заважають розвитку трудового потенціалу в країни є низький рівень функціонування національної економіки, пов’язаний зі значним відставанням технологічних можливостей, моральним та фізичним зношенням основних засобів, неможливістю створення інноваційного продукту з високою доданою вартістю, що спричиняє низьку продуктивність праці. Обґрунтовано, що з метою розвитку національної економіки, ключовою умовою є створення високотехнологічного виробництва, здатного забезпечити конкурентоспроможність власної продукції на світовому ринку, що можливо здійснити лише за умови належного фінансового забезпечення стимулювання розвитку трудового потенціалу. Доведено, що належне фінансове забезпечення стимулювання праці повинно виступити ключовою умовою генерації та збереженню трудового потенціалу необхідного для результативного функціонування національної економіки.

Біографії авторів

Людмила Миколаївна Мекшун, Чернігівський національний технологічний університет

кандидат економічних наук, доцент

Максим Миколайович Забаштанський, Чернігівський національний технологічний університет

доктор економічних наук, професор

Посилання

Everett S. Lee. A Theory of Migration. Demography. 1966. Vol. 3. № 1. Р. 47–57.

Мінсоцполітики: ліцензовані компанії влаштували за кордоном майже 100 тисяч мігрантів. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/news-trudovi-mihranty/29806572.html.

Кваша О. С. Зовнішні міграційні процеси трудових ресурсів: фактори, стан та наслідки для України. Економіка і суспільство. 2017. № 10. С. 535-540.

Топ 10 європейських країн за кількістю мігрантів. URL: https://eu.in.ua/топ-10європейських-країн-за-кількістю-м/.

Чотири біди бізнесу: від чого українці тікають за кордон. URL: https://minfin.com.ua/ ua/2019/11/07/39636287.

Рівень безробіття в Україні. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/unemploy/.

Як в Європі впроваджують регулювання для бізнесу. URL: http://gk-press.if.ua/yak-uyevropi-vprovadzhuyut-regulyuvannya-dlya-biznesu/.

Лібанова Е. М., Фтомова О. С. Особисті перекази мігрантів: оцінка масштабів і наслідків. Демографія та соціальна економіка. 2019. № 3(37). С. 11-29.

Прямі іноземні інвестиції в Україну. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/fdi.

Чубарь О. Г., Машко К. С. Грошові перекази трудових мігрантів в Україну: макроекономічні тенденції та регіональні особливості. Демографія та соціальна економіка. 2019. № 3(37). С. 57–72.

Грошові перекази в Україну. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/transfer.

Шкарлет С. М. Економічна безпека підприємства: інноваційний аспект : монографія. Київ : Книжк. вид-во Нац. авіац. ун-ту. 2007. 436 c.

##submission.downloads##

Як цитувати

Мекшун, Л. М., & Забаштанський, М. М. (2020). Фінансове забезпечення стимулювання розвитку трудового потенціалу в умовах активізації міграційних процесів. Проблеми і перспективи економіки та управління, (1(21), 229–237. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/211435

Номер

Розділ

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ: ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ