СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2021-3(27)-123-131Ключові слова:
сталий розвиток; аграрний сектор; харчова промисловість; продовольча безпека; конкурентоспроможність; стратегія; управління розвитком підприємствАнотація
У статті проведено аналіз рівня забезпечення продовольчої безпеки в Україні, а також рівня розвитку підприємств аграрного сектора та харчової промисловості через динаміку їх експорту та імпорту. Визначено, що харчова промисловість України не розвивається відповідними аграрному сектору темпами та втрачає свої позиції. Продаж Україною аграрної сировини активно розвиває сектор рослинництва, але призводить до прояву феномену
«ресурсного прокляття». Додаткова переробка аграрних продуктів у межах країни могла б сприяти збільшенню
доданої вартості та зростанню рівня достатку в країні. Аграрний сектор та харчова промисловість при достатньому рівні співпраці спроможні забезпечити реалізацію перших трьох цілей сталого розвитку, але найбільші виклики стоять перед підприємствами харчової промисловості, що потребує від них прояву ініціативи та спроможності розвиватися в руслі глобальних тенденцій.
Посилання
В Україні скорочується поголів’я більшості видів сільгосптварин [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2857755-v-ukraini-skorocuetsa-pogolivabilsosti-vidiv-silgosptvarin.html.
Глобальні цілі сталого розвитку 2015-2030 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/sustainable-development-goals.html.
Гудзь Ю. Ф. Теоретичні аспекти формування стратегії зростання економічного потенціалу підприємств харчової промисловості / Ю. Ф. Гудзь // Інвестиції: практика та досвід. – 2013. – № 8. – С. 113-115.
Інформаційно-аналітичні матеріали щодо стану продовольчої безпеки в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/stanAPK_pdf_zvity/%D0%90%D0%9F%D0%9A%202020/%20%D0%B7%D0%B0%202019%20%D1%80%D1%96%D0%BA_1.pdf.
Іртищева І. О. Стратегічні орієнтири розвитку харчової промисловості України в умовах глобалізації / І. О. Іртищева, О. Є. Гросицька // Агросвіт. – 2012. – № 12. – С. 32-34.
Крисанов Д. Ф. Стратегії нарощування інноваційного потенціалу підприємствами харчової промисловості / Д. Ф. Крисанов, Л. Д. Водянка // Економіка і прогнозування. – 2015. – № 1. – С. 89-104.
Манзій О. П. Управління конкурентоспроможністю підприємств харчової промисловості: стратегія, технології та інноваційні інструменти / О. П. Манзій // Бізнес-навігатор. – 2014. – № 2 (34). – С. 187-192.
Михайленко Г. А. Аспекти стратегії розвитку галузей харчової промисловості України / Г. А. Михайленко // Scientific Works of NUFT. – 2016. – Vol. 22, Issue 1. – С. 27-32.
Момот В. Е. Інструментарій оптимального стратегічного вибору підприємства харчової промисловості / В. Е. Момот, Т. А. Кокодей // Вісник соціально-економічних досліджень. – 2013. – № 3 (50), ч. 2. – С. 51-63.
Повна С. В. Аналіз стану інвестування в Україні як засобу розвитку підприємств та структурних перетворень в економіці / С. В. Повна // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2020. – № 2 (22). – С. 63-71.
Повна С. Вплив рівня забезпеченості ресурсами країни на особливості її інноваційного розвитку / С. Повна // Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2021. – № 1 (25). – С. 33-44.
Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України [Електронний ресурс] : Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 29.10.2013 р. № 1277. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1277731-13#Text.
Славінський В. Експорт перетворив вітчизняний АПК на високотехнологічне індустріальне виробництво («Агропрофі») [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.nibulon.com/news/novini-kompanii/volodimir-slavinskii-eksport-peretvorivvitchiznyanii-apk-na-visokotexnologichne-industrialne-virobnictvo-agroprofi-8826.html.
Статистичний щорічник України за 2015 рік / за ред. І. М. Жук. – К. : Державна служба статистики України, 2016. 575 с.
Статистичний щорічник України за 2019 рік / за ред. І. Є. Вернера. – К. : Державна служба статистики України, 2020. – 465 с.
Ульянченко А. В. Продовольча безпека – основа національної безпеки держави / А. В. Ульянченко, Н. В. Прозорова. Международный конгресс «Мир», (2014) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://congressworld.com.u/blog_article.php?id=5.
Цілі сталого розвитку та Україна [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/cili-stalogo-rozvitku-ta-ukrayina.
Шмаглій О. Б. До питання стратегії розвитку харчової промисловості / О. Б. Шмаглій // Економіка АПК. – 2015. – № 10. – С. 16-21.
Food Safety. Baker Tilly Ukraine [Electronic resource]. – Access mode: https://bakertilly.ua/news/id44424.
Global Food Security Index [Electronic resource]. – Access mode:https://foodsecurityindex.eiu.com/Country/Details#Ukraine.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).