Показники економічної ефективності вирощування курей DOMINANT GREENSHELL
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2022-1(29)-68-76Ключові слова:
DOMINANT GREESHELL; кури; несучки; виробництво яєць; собівартість; рентабельністьАнотація
У статті досліджено особливості кросу DOMINANT GREENSHELL. Особлива увага приділена питанням особливостей життєдіяльності та показникам продуктивності курей різного віку. Перевагою даного кросу є можливість сортування добових курчат на півника та курочку за кольором та щільністю пір’я у добовому віці. Це значно спрощує процес виробництва, дозволяючи планувати кількість несучок на півнів. Детально проаналізовано та наведено структуру комбікорму для добових та дорослих курей, пояснено зміну в пропорції зернових культур залежно від
фізіологічних потреб птиці. Наведено точні дані щодо вимог птиці у споживанні комбікормів та води.
Виділено три ключові фактори, що впливають на несучість курей. Науково підтверджено, що фотоперіодизм, раціон годівлі та стрес найбільше впливають на кількість та розмір яєць. Висвітлено виробничий дослід вирощування курей за підлогового утримання, виявлено такі недоліки, як падіж та високу питому вагу битих та брудних яєць. За результатами спостереження наведено дані щодо споживання комбікорму, витрат ветеринарних препаратів, рівня несучості та собівартості яєць у різні періоди росту та розвитку курей. Витрати комбікорму варіюються від 2.13 грн/голову в добовому віці до 14,25 до початку яйцекладки. Собівартість яєць становить 1,05-4,73 грн/шт. Проаналізовано показник собівартості яєць зі кольоровою шкаралупою та доведено необхідність їх реалізації для преміум сегменту. Аргументовано можливість збільшення рентабельності виробництва на 15-35 % в залежності від ринкової ситуації та споживчого попиту. Теоретично досліджено та практично підтверджено, що
крос DOMINANT GREENSHELL наділений високими показниками життєздатності та несучості є економічно вигідним для підприємств галузі птахівництва.
Посилання
Patreva, L.C., Koval, O.A. (2018). Koval Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva: kurs lektsii [Production technology of poultry products: a course of lectures]. MNAU.
Yaroshko, M. (2013). Hodivlia kurei yaiechnoho napriamu produktyvnosti [Feeding of chickens of egg productivity]. Suchasne tvarynnytstvo – Modern animal husbandry. http://agrobusiness.com.ua/agro/suchasne-tvarynnytstvo/item/8072-hodivlia-kurei-iaiechnoho-napriamuproduktyvnosti. html.
Ishchenko, Yu.B., Riabinina, O.V. (2016). Suchasni systemy utrymannia kurei nesuchok [Modern systems of keeping laying hens]. Poultry Market. http://market.avianua.com/?p=4181.
Bain, M.M., Nys, Y., Dunn, I.C. (2016). Increasing persistency in lay and stabilising egg quality in longer laying cycles. What are the challenges? Br Poult Sci., 57, 330–338.
Nilotpal, Ghosh, Rajarshi, Samanta. (2021). Manual of Avian Production and Management. https://www.journeywithasr.com/2021/01/manual-of-avian-production-and-management.html.
Mumma, J.O., Thaxton, J.P., Vizzier-Thaxton, Y., Dodson, W.L. (2006). Physiological stress in laying hens. Poult. Sci., 85, 761-769.
Kains, M.G. (2015). Profitable Poultry Production. https://www.journeytoforever.org/farm_library/ppp/ppp1.html.
Originalni program slechteni a rozmnozovani drubeze nosneho a kombinovaneho typu (n.d.). https://www.dominant-cz.cz.
Stratehichni oriientyry staloho rozvytku v Ukraini ta sviti: zbirnyk tez dopovidei I Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii molodykh uchenykh [Strategic orientations of sustainable development in Ukraine and the world: collection of theses of reports of the 1st International Scientific and Practical Conference of Young Scientists] (Chernihiv, May 14, 2021). https://cpnu.cn.ua/wp-content/uploads/2021/07/zbirnyk-30.06.pdf.
Britanicca. https://www.britannica.com/topic/ Araucanian.
Quality of Araucana eggs. https://www.european-poultry-science.com/Quality-of-Araucanaeggs, QUlEPTU2MjE5Njkm TUlEPTE2MTAxNA.html.
Ishchenko, Yu.B. (2017). Faktory, shcho vplyvaiut na yaiechnu produktyvnist ptytsi ta na yakist yaiets [Factors influencing the egg productivity and the quality of eggs]. – Режим доступу: http://avianua.com/info/img/yayechna_produktyvnist_ptytsi.png.
Marie-Laure Augère-Granier. (2019). The EU poultry meat and egg sector Main features, challenges and prospects. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2019/644195/EPRS_IDA(2019)644195_EN.pdf.
Kucheruk, M.D., Zasiekin, D.A., Ushkalov, V.O., Vyhovska, L.M., Machuskyi, O.V. (2018). Porivnialna kharakterystyka mikrobnoho fonu povitria ptashnykiv za riznykh system vyroshchuvannia kurchat [Comparative characteristics of the microbial background of the air of poultry houses under different systems of raising chickens]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia: Veterynarna medytsyna, yakist i bezpeka produktsii
tvarynnytstva – Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine. Series: Veterinary medicine, quality and safety of livestock products, 285, 148–158. http://dglib.nubip.edu.ua/bitstream/123456789/8151/1/148_Kucheruk.pdf.
Poliski kurchata [Polish chickens]. (n.d.). https://www.p-kurchata.com.ua/%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b2%d1%96-
%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%87%d0%b0%d1%82%d0%b0.
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. https://ukrstat.gov.ua.
Riabukha, H. (2019). Derzhavne rehuliuvannia ta prohnozuvannia rozvytku ptakhivnytstva yak perspektyvnoi haluzi tvarynnytstva [State regulation and forecasting of the development of poultry farming as a promising branch of animal husbandry]. Problemy i perspektyvy ekonomiky ta upravlinnia – Problems and prospects of economics and management, 1(17), 107-113.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).