Особливості впровадження інструментів ощадливого виробництва на підприємствах швейної промисловості
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2024-1(37)-122-132Ключові слова:
ощадливе виробництво; підприємства швейної промисловості; управління; оптимізація; ресурс; інструменти; цінність; результатАнотація
Впровадження концепції ощадливого виробництва на сучасних підприємствах швейної промисловості є частиною цілісної виробничої системи, яка включає соціальну, організаційну, економічну, соціально-економічну, психологічну та технічну складові. Його кінцевою метою є
підвищення продуктивності праці, раціональне використання ресурсів, підвищення конкуренто-спроможності бізнесу та задоволеності працівників працею, створення продукту, який є цінним для кінцевого споживача. У цьому контексті виникають проблеми щодо впровадження інструментів ощадливого виробництва в усіх сферах виробничого процесу. Сучасні швейні підприємства стикаються з багатьма викликами. Підвищення ефективності систем управління нерозривно пов’язане з питаннями планування та управління виробничим процесом, і ощадливість має
бути невід’ємною частиною всіх організаційних процесів. Для підвищення ефективності системи управління швейного підприємства необхідно формувати якість обслуговування в межах усіх основних і допоміжних бізнес-процесів. Щоб запровадити ощадливість у всі процеси, необхідно визначити стандарти та методи оцінки показників ефективності. Важливим результатом впровадження ощадливого виробництва має стати задоволеність кінцевих споживачів швейною продукцією. З цією метою в роботі проведений аналіз впровадження ощадливого виробництва в систему управління на швейних підприємствах та запропонована математична модель аналізу кожної складової ощадливого виробництва.
Посилання
Adeodu, A., Kanakana-Katumba, M. G., & Rendani, M. (2021). Implementation of Lean Six Sigma for production process optimization in a paper production company. Journal of Industrial Engineering and Management, 14(3), 661-680.
Ahlstrand, R., & Gautié, J. (2023). Labour–management relations and employee involvement in lean production systems in different national contexts: A comparison of French and Swedish aerospace companies. Economic and Industrial Democracy, 44(4), 1027-1051.
Alkunsol, W. H., Sharabati, A. A. A., AlSalhi, N. A., & El-Tamimi, H. S. (2019). Lean Six Sigma effect on Jordanian pharmaceutical industry’s performance. International Journal of Lean Six Sigma, 10(1), 23-43.
Bokhorst, J. A., Knol, W., Slomp, J., & Bortolotti, T. (2022). Assessing to what extent smart manufacturing builds on lean principles. International Journal of Production Economics, 253, 108-599.
Chen, C. K., Palma, F., & Reyes, L. (2019). Reducing global supply chains’ waste of overproduction by using lean principles: A conceptual approach. International Journal of Quality and Service Sciences, 11(4), 441-454.
Colim, A., Morgado, R., Carneiro, P., Costa, N., Faria, C., Sousa, N., ... & Arezes, P. (2021). Lean manufacturing and ergonomics integration: Defining productivity and wellbeing indicators in a human–robot workstation. Sustainability, 13(4), 19-31.
Fernandes Junior, C. C., & Pinto, L. T. (2022). Productivity increase in a large size slaughterhouse: a simulation approach applying lean manufacturing. International Journal of Lean Six Sigma, 13(4), 803-823.
Goshime, Y., Kitaw, D., & Jilcha, K. (2019). Lean manufacturing as a vehicle for improving productivity and customer satisfaction: A literature review on metals and engineering industries. International Journal of Lean Six Sigma, 10(2), 691-714.
Jimenez, G., Santos, G., Sá, J. C., Ricardo, S., Pulido, J., Pizarro, A., & Hernández, H. (2019). Improvement of productivity and quality in the value chain through lean manufacturing–a case study. Procedia manufacturing, 41, 882-889.
Klochkov, Y., Gazizulina, A., & Muralidharan, K. (2019). Lean six sigma for sustainable business practices: A case study and standardisation. International Journal for Quality Research, 13(1), 47.
Malifete, L. (2019). Assessing the impact of lean manufacturing in the South African airline industry (Doctoral dissertation, University of Johannesburg (South Africa)).
Nicastro, R., & Carillo, P. (2021). Food Loss and Waste Prevention Strategies from Farm to Fork. Sustainability 2021, 13, 43-54.
Pardi, T. (2021). Lean production in the automotive industry. In The Cambridge International Handbook of Lean Production: Diverging Theories and New Industries Around the World (pp. 204-226). Cambridge University Press.
Rossini, M., Costa, F., Tortorella, G. L., Valvo, A., & Portioli-Staudacher, A. (2022). Lean Production and Industry 4.0 integration: how Lean Automation is emerging in manufacturing industry. International Journal of Production Research, 60(21), 6430-6450.
Samuel, A. U., Oyawale, F., & Fayomi, O. S. I. (2019, December). Analysis and reduction of waste in beverage industries using Pareto principle and value stream mapping. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1378, No. 2, p. 022090). IOP Publishing.
Siemon, M., Schiffer, M., Mitra, S., & Walther, G. (2020). Value-based production planning in non-ferrous metal industries: Application in the copper industry. IISE Transactions, 52(10), 1063-1080.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).