Ключові аспекти ощадливого виробництва на промислових підприємствах у сучасних умовах

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5215-2024-3(39)-83-97

Ключові слова:

ощадливе виробництво; швейна промисловість; промислові підприємства, управління; оптимізація; ресурс легка промисловість

Анотація

В умовах війни актуалізується необхідність поширення концепції ощадливого виробництва, яка на сучасних українських і зарубіжних підприємствах легкої промисловості, у тому числі і швейної, є частиною загальної виробничої системи. Складовими концепції ощадливого виробництва є, зокрема, соціальна, організаційна, економічна, соціально-економічна, психологічна та технічна структура. За кінцеву мету обрано підвищення продуктивність праці, забезпечення раціонального використання ресурсів, підвищення конкурентоздатності бізнесу та задоволе-ність працею, створення продукту, бажаного для кінцевого споживача.
Враховуючи зазначене, прослідковуються наявні проблеми, що стосуються впровадження дієвих інструментів ощадливого виробництва на всіх стадіях виробничого процесу. Перед сучасними швейними підприємствами постають нові виклики, пов’язані з умовами впровадження ді-яльності під час війни, адже стимулювання підвищення ефективної системи управління безпосередньо пов’язане з плануванням та управлінням виробничим процесом, що ускладнене через бойові дії та окупацію значної території України.
Ощадливість при цьому є важливою складовою більшості виробничих організаційних процесів промислових підприємств, оскільки для підвищення ефективності системи менеджменту, зокрема і швейного підприємства варто формувати якість виробництва й обслуговування в межах необхідних сучасних бізнес-процесів. Для запровадження ощадливого виробництва в усі процеси, потрібно сфо-рмувати та дотримуватись стандартів та методів оцінювання показників ефективності.
Проаналізувавши різні підходи до визначення дефініції «ощадливе виробництво», перекону-ємося, що багато з наявних підходів є взаємодоповнюючими. Проаналізувавши основні положення концепції ощадливого виробництва у статті вказані підстави для формування структури системи ощадливого управління через системно-структурний підхід, яка складається з двох підсистем: формування та функції. Таким чином зазначено, що ефективне застосування концепції ощадливого виробництва вимагає не лише організаційних змін, а й головним чином соціальних та психологічних, включаючи мотивацію працівників та управління компанією. Ці зміни також стосуються всієї системи організації, враховуючи співпрацю з клієнтами, постачальниками та зацікавленими сторонами, що відображається в єдиних виробничо-торгових ланцюгах.
Важливим визначальним критерієм впровадження ощадливого виробництва є фокус на кінцевих споживачів швейної продукції і їх задоволеність. При проведенні дослідження та підготовки статті нами за мету обрано здійснити аналіз ситуацій з впровадження ощадливого виробництва в систему управління на підприємствах легкої промисловості на прикладі швейних підприємств в умовах воєнних дій.
Ключові слова: ощадливе виробництво; швейна промисловість; промислові підприємства, управління; оптимізація; ресурс легка промисловість

Біографія автора

Юлія Харченко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

доктор економічних наук, доцент

Посилання

Внутрішні резерви: обсяг національного ринку легкої промисловості мінімум 200 млрд. грн. щороку [Електронний ресурс] / Український союз промисловців і підприємців. – 26.06.2023. – Режим доступу: https://uspp.ua/news/ostanni-novyny/2019/vnutrishni-rezervy-obsiah-natsionalnoho-rynku-lehkoi-promyslovosti-minimum-200-mlrd.hrn.-shchoroku.

Жмай О. В. Концепція ощадливого виробництва як інноваційна складова роз-витку українських підприємств [Електронний ресурс] / О. В. Жмай // Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління. – 2017. – Т. 16, вип. 3. – С. 238-254. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/rectpu_2017_16_3_20.

Лисицин В. Д. Роль «ощадливого виробництва» в діяльності підприємства [Електронний ресурс] / В. Д. Лисицин, О. І. Лисенко, Ю. С. Вовк // Проблеми системного підходу до економіки підприємств. – 2009. – Том 1, № 9. – Режим доступу: https://jrnl.nau.edu.ua/index.php/EPSAE/article/download/4356/4488.

Омельяненко Т. В. Цільові орієнтири та принципи ощадливого виробництва / Т. В. Омельяненко // Підприємницька діяльність в Україні: проблеми розвитку та регулювання : зб. матеріалів ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., 28–29 трав. 2009 р., м. Київ. – Київ : МІБО КНЕУ, 2009. – С. 63-65.

Ощадливе виробництво: концепція, інструменти, досвід / Т. В. Омельяненко, О. В. Щербина, Д. О. Барабась, А. В. Вакуленко. – Київ : КНЕУ, 2009. – 157 с.

Україна: виклики текстильної промисловості воєнного часу. За матеріалами видання Fashion Network [Електронний ресурс] / Укрлегпром. 19/02/2024. – Режим доступу: https://ukrlegprom.org/ua/news/ukrayina-vyklyky-tekstylnoyi-promyslovosti-voyennogo-chasu-za-materialamy-vydannya-fashion-network.

Харченко І. В. Впровадження системи «бережливого виробництва» на українських підприємствах машинобудівної галузі як стратегія підвищення її конкуренто-спроможності / І. В. Харченко, Л. М. Романюк // Наукові праці Кіровоградського національного університету. Економічні науки. – 2016. – Вип. 29. – С. 186-192.

Харченко Ю. П. Концептуальні засади інклюзивності у сфері промислової діяльності в Україні / Ю. П. Харченко // Економіка та суспільство. – 2021. – № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-92.

Michael L. George. Lean six sigma for service: How to Use Lean Speed and Six Sigma Quality to Improve Services and Transactions / Michael L. George. – McGraw-Hill Companies, Inc., New York, 2003.

Womac J. The Machine that Changed The World. The Story of Lean Production. How Japan’s Secret / J. Womac, D. Jones, D. Roos.

Womac J.P. Lean Thinking. Banish Waste and Create Wealth in your Corporation / J.P. Womac, D.T. Jones. – 2d ed. – New York : Free Press, 2003. – 384 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-24

Як цитувати

Харченко, Ю. . (2024). Ключові аспекти ощадливого виробництва на промислових підприємствах у сучасних умовах. Проблеми і перспективи економіки та управління, (3 (39), 83–97. https://doi.org/10.25140/2411-5215-2024-3(39)-83-97

Номер

Розділ

ГАЛУЗЕВИЙ АСПЕКТ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА