Аналіз та прогнозування макроекономічних показників розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні

Автор(и)

  • Марина Нак Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-3775-8141
  • Ольга Шевченко Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-3439-2631
  • Лариса Мех Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0002-4418-7036

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-10810.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-108

Ключові слова:

індустрія гостинності; готельно-ресторанне господарство; показники розвитку; макропрогнозування; методи прогнозування

Анотація

У статті проаналізовано розвиток готельно-ресторанного господарства (ГРГ) як основного елементу індустрії гостинності в Україні за останні десять років. Подано визначення сутності поняття «індустрія гостинності» та її структури, а також розглянуто рівень її розвитку у світовій економіці. Розкрито та узагальнено тенденції розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні в сучасних умовах. Показано, що обсяг послуг готельно-ресторанного господарства становить незначний відсоток в ВВП України в порівнянні зі світовим показником і це зумовлено низьким рівнем доходів більшості населення України, світовою пандемією та початком військових дій у нашій країні. Однак незважаючи на несприятливі умови, помічено позитивну тенденцію до зростання питомої ваги фізичних осіб-підприємців у складі суб’єктів господарювання готельно-ресторанного господарства. Складений у процесі дослідження прогноз показав, що навіть у разі дотримання найгіршого сценарію розвитку подій у наступні 10 років обсяг реалізації послуг ГРГ зросте на 20 % у порівнянні з поточним станом.

 

Біографії авторів

Марина Нак, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри математики

Ольга Шевченко, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри математики

Лариса Мех, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки і управління

Посилання

Гакова М. В. Управління підприємствами готельно-ресторанного господарства: сутність та специфіка / М. В. Гакова // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. – 2017. – Випуск 13, частина 1. – С. 55-60.

Інноваційний розвиток туризму та готельно-ресторанного господарства: монографія / за заг. ред. проф. В. М. Зайцевої. – Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2024. – 202 с.

Баженова С. Е. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення / С. Е. Баженова, Ю. Ю. Пологовська, І. Г. Канцур // Економіка та суспільство. – 2022. – № 38. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-22.

Моргулець О. Б. Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України / О. Б. Моргулець, М. Р. Коробкіна, П. В. Вофсі // Еконо-міка та суспільство. – 2023. – № 53. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-53-62.

Моргулець О. Б. Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період / О. Б. Моргулець // Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. – 2023. – № 8. – С. 88-96.

Evolution of hospitality industry [Electronic resource]. – Accessed of mode: https://www.rdaep.com/blogs/evolution-hospitality-industry/.

Демчук Л. І. Індустрія гостинності: до визначення понять / Л. І. Демчук, Г. М. Тарасюк, В. П. Каленська // Економіка та суспільство. – 2024. – № 61. DOI: https://doi.org/ 10.32782/2524-0072/2024-61-89.

Key Hospitality Data & Industry Statistics to Watch for 2025 [Electronic resource]. – Accessed of mode: https://hospitalityinsights.ehl.edu/hospitality-industry-statistics.

Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД-2010) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html.

Статистичні дані 2013-2024 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/.

Шиян Д. В. Особливості формування попиту на готельно-ресторанні послуги в передвоєнний період в Україні [Електронний ресурс] / Д. В. Шиян. – Режим доступу: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/44155/1/tezy-dop-conf-02-11-23-38-39.pdf.

Шумська С. С. Макроекономічне прогнозування : навч. посіб. у 2-х ч. / С. С. Шумська. – Київ : Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2015. – Ч. 1. – 176 с.

Євдокімова О. М. Конспект лекцій з дисципліни «Макроекономічне прогнозування» [Електронний ресурс] / О. М. Євдокімова ; Одеська державна академія будівництва і архітектури. – Режим доступу: http://ep-ogasa.od.ua/%d0%bc%d0%b5%d1%82% d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d1%96-%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d1%96%d0%b2%d0%ba%d0%b8.

Юнацький М. О. Огляд сучасних методів прогнозування фінансового стану підприємства [Електронний ресурс] / М. О. Юнацький // Ефективна економіка. – 2018. – № 4. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6232.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-11

Як цитувати

Нак, М. ., Шевченко, О. ., & Мех, Л. . (2025). Аналіз та прогнозування макроекономічних показників розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні. Проблеми і перспективи економіки та управління, (2 (42), 96–108. https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-10810.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-108

Номер

Розділ

ГАЛУЗЕВИЙ АСПЕКТ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА