Аналіз та прогнозування макроекономічних показників розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-10810.25140/2411-5215-2025-2(42)-96-108Ключові слова:
індустрія гостинності; готельно-ресторанне господарство; показники розвитку; макропрогнозування; методи прогнозуванняАнотація
У статті проаналізовано розвиток готельно-ресторанного господарства (ГРГ) як основного елементу індустрії гостинності в Україні за останні десять років. Подано визначення сутності поняття «індустрія гостинності» та її структури, а також розглянуто рівень її розвитку у світовій економіці. Розкрито та узагальнено тенденції розвитку готельно-ресторанного господарства в Україні в сучасних умовах. Показано, що обсяг послуг готельно-ресторанного господарства становить незначний відсоток в ВВП України в порівнянні зі світовим показником і це зумовлено низьким рівнем доходів більшості населення України, світовою пандемією та початком військових дій у нашій країні. Однак незважаючи на несприятливі умови, помічено позитивну тенденцію до зростання питомої ваги фізичних осіб-підприємців у складі суб’єктів господарювання готельно-ресторанного господарства. Складений у процесі дослідження прогноз показав, що навіть у разі дотримання найгіршого сценарію розвитку подій у наступні 10 років обсяг реалізації послуг ГРГ зросте на 20 % у порівнянні з поточним станом.
Посилання
Гакова М. В. Управління підприємствами готельно-ресторанного господарства: сутність та специфіка / М. В. Гакова // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. – 2017. – Випуск 13, частина 1. – С. 55-60.
Інноваційний розвиток туризму та готельно-ресторанного господарства: монографія / за заг. ред. проф. В. М. Зайцевої. – Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2024. – 202 с.
Баженова С. Е. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах сьогодення / С. Е. Баженова, Ю. Ю. Пологовська, І. Г. Канцур // Економіка та суспільство. – 2022. – № 38. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-38-22.
Моргулець О. Б. Інституційні чинники та їх вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу України / О. Б. Моргулець, М. Р. Коробкіна, П. В. Вофсі // Еконо-міка та суспільство. – 2023. – № 53. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-53-62.
Моргулець О. Б. Нишенко О. В. Готельно-ресторанний бізнес України у довоєнний, воєнний та післявоєнний період / О. Б. Моргулець // Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. – 2023. – № 8. – С. 88-96.
Evolution of hospitality industry [Electronic resource]. – Accessed of mode: https://www.rdaep.com/blogs/evolution-hospitality-industry/.
Демчук Л. І. Індустрія гостинності: до визначення понять / Л. І. Демчук, Г. М. Тарасюк, В. П. Каленська // Економіка та суспільство. – 2024. – № 61. DOI: https://doi.org/ 10.32782/2524-0072/2024-61-89.
Key Hospitality Data & Industry Statistics to Watch for 2025 [Electronic resource]. – Accessed of mode: https://hospitalityinsights.ehl.edu/hospitality-industry-statistics.
Класифікація видів економічної діяльності (КВЕД-2010) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html.
Статистичні дані 2013-2024 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/.
Шиян Д. В. Особливості формування попиту на готельно-ресторанні послуги в передвоєнний період в Україні [Електронний ресурс] / Д. В. Шиян. – Режим доступу: https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/44155/1/tezy-dop-conf-02-11-23-38-39.pdf.
Шумська С. С. Макроекономічне прогнозування : навч. посіб. у 2-х ч. / С. С. Шумська. – Київ : Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2015. – Ч. 1. – 176 с.
Євдокімова О. М. Конспект лекцій з дисципліни «Макроекономічне прогнозування» [Електронний ресурс] / О. М. Євдокімова ; Одеська державна академія будівництва і архітектури. – Режим доступу: http://ep-ogasa.od.ua/%d0%bc%d0%b5%d1%82% d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d1%96-%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d1%96%d0%b2%d0%ba%d0%b8.
Юнацький М. О. Огляд сучасних методів прогнозування фінансового стану підприємства [Електронний ресурс] / М. О. Юнацький // Ефективна економіка. – 2018. – № 4. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6232.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).