Вплив війни на економічні параметри розвитку харчової промисловості України

Автор(и)

  • Наталія Шадура-Никипорець Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна http://orcid.org/0000-0001-7990-0105
  • Олександр Матвієнко Національний університет «Чернігівська політехніка», Україна https://orcid.org/0009-0006-2162-3583

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-109-118

Ключові слова:

харчова промисловість; масштаби виробництва; виробіток; регіональна структура, воєнні виклики

Анотація

Харчова промисловість традиційно є однією з провідних і соціально значущих галузей економіки України. Сучасний трансформаційний етап її функціонування потребує вивчення змін, що характеризують поточний період розвитку цієї сфери – динаміки виробництва, структурних змін, регіональних особливостей, ефективності діяльності. Це дослідження присвячено аналітичному аналізу розвитку харчової промисловості України та оцінці впливу на ключові параметри її функціонування військової агресії. Результати дослідження демонструють, що харчова промисловість виявляє значну стійкість функціонування в умовах викликів військової агресії, зберігаючи темпи свого зростання та вдало адаптуючись до змін середовища.

 

Біографії авторів

Наталія Шадура-Никипорець, Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки, обліку і оподаткування

Олександр Матвієнко, Національний університет «Чернігівська політехніка»

студент гр. АСД051-22

Посилання

Бутко М. П. Глобалізаційні виклики та національний зміст продовольчої кризи: регіональний вимір / М. П. Бутко, Н.Т. Шадура-Никипорець; під заг. наук. кер. д-ра екон. наук, проф. М. П. Бутка. – Ніжин : ТОВ “Видавництво «Аспект-Поліграф», 2012. – 352 с.

Варченко О. М. Діяльність підприємств харчової індустрії України у кризові, проміжні та воєнний періоди / О. М. Варченко, Д. Ф. Крисанов, І. О. Герасименко, К. В. Ткаченко, О. О. Варченко, О. В. Тур / Продовольчі ресурси. – 2024. – № 12(22). – С. 219-233. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2024-22-22.

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua.

Коломицева О.В. Економічна оцінка структурних зрушень у соціально-економічних системах / О.В. Коломицева / Бізнес Інформ. – 2011. – №6. – C. 153-155.

Національний інститут стратегічних досліджень. Підсумки функціонування аграрного сектору України у 2024 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://niss.gov.ua/ news/statti/pidsumky-funktsionuvannya-ahrarnoho-sektoru-ukrayiny-u-2024-rotsi.

Розвиток харчової індустрії України в умовах надзвичайних викликів: вектори, потенціал та перспективи: колективна монографія / О.В. Коваленко [та ін.] ; Інститут продовольчих ресурсів НААН. – Київ : Вид-во «Деоніс плюс», 2024. – 328 с.

Романова Т. В. Інтегральні показники оцінювання структурних зрушень в економіці / Т. В. Романова // Економіка і регіон. – 2016. – № 6. – С. 20-27.

Стратегічний потенціал продовольчої системи України: монографія / М. П. Сичевський [та ін.]. – Київ, 2020. – 162 с.

Шостак Л. Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період [Електронний ресурс] / Л. Шостак, С. Бегун, А. Ульяницький // Економіка та суспільство. – 2024. – № 63. – Режим доступу: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-96.

Шубравська О. Забезпечення продовольчої безпеки України: післявоєнний контекст / О. Шубравська, К. Прокопенко / Економіка України. – 2022. – № 7(728). – С.21-42. – Режим доступу: https://doi.org/10.15407/economyukr.2022.07.021.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-11

Як цитувати

Шадура-Никипорець, Н. ., & Матвієнко, О. . (2025). Вплив війни на економічні параметри розвитку харчової промисловості України. Проблеми і перспективи економіки та управління, (2 (42), 109–118. https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-109-118

Номер

Розділ

ГАЛУЗЕВИЙ АСПЕКТ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА