Вплив війни на економічні параметри розвитку харчової промисловості України
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-2(42)-109-118Ключові слова:
харчова промисловість; масштаби виробництва; виробіток; регіональна структура, воєнні викликиАнотація
Харчова промисловість традиційно є однією з провідних і соціально значущих галузей економіки України. Сучасний трансформаційний етап її функціонування потребує вивчення змін, що характеризують поточний період розвитку цієї сфери – динаміки виробництва, структурних змін, регіональних особливостей, ефективності діяльності. Це дослідження присвячено аналітичному аналізу розвитку харчової промисловості України та оцінці впливу на ключові параметри її функціонування військової агресії. Результати дослідження демонструють, що харчова промисловість виявляє значну стійкість функціонування в умовах викликів військової агресії, зберігаючи темпи свого зростання та вдало адаптуючись до змін середовища.
Посилання
Бутко М. П. Глобалізаційні виклики та національний зміст продовольчої кризи: регіональний вимір / М. П. Бутко, Н.Т. Шадура-Никипорець; під заг. наук. кер. д-ра екон. наук, проф. М. П. Бутка. – Ніжин : ТОВ “Видавництво «Аспект-Поліграф», 2012. – 352 с.
Варченко О. М. Діяльність підприємств харчової індустрії України у кризові, проміжні та воєнний періоди / О. М. Варченко, Д. Ф. Крисанов, І. О. Герасименко, К. В. Ткаченко, О. О. Варченко, О. В. Тур / Продовольчі ресурси. – 2024. – № 12(22). – С. 219-233. DOI: https://doi.org/10.31073/foodresources2024-22-22.
Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua.
Коломицева О.В. Економічна оцінка структурних зрушень у соціально-економічних системах / О.В. Коломицева / Бізнес Інформ. – 2011. – №6. – C. 153-155.
Національний інститут стратегічних досліджень. Підсумки функціонування аграрного сектору України у 2024 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://niss.gov.ua/ news/statti/pidsumky-funktsionuvannya-ahrarnoho-sektoru-ukrayiny-u-2024-rotsi.
Розвиток харчової індустрії України в умовах надзвичайних викликів: вектори, потенціал та перспективи: колективна монографія / О.В. Коваленко [та ін.] ; Інститут продовольчих ресурсів НААН. – Київ : Вид-во «Деоніс плюс», 2024. – 328 с.
Романова Т. В. Інтегральні показники оцінювання структурних зрушень в економіці / Т. В. Романова // Економіка і регіон. – 2016. – № 6. – С. 20-27.
Стратегічний потенціал продовольчої системи України: монографія / М. П. Сичевський [та ін.]. – Київ, 2020. – 162 с.
Шостак Л. Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період [Електронний ресурс] / Л. Шостак, С. Бегун, А. Ульяницький // Економіка та суспільство. – 2024. – № 63. – Режим доступу: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-63-96.
Шубравська О. Забезпечення продовольчої безпеки України: післявоєнний контекст / О. Шубравська, К. Прокопенко / Економіка України. – 2022. – № 7(728). – С.21-42. – Режим доступу: https://doi.org/10.15407/economyukr.2022.07.021.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).