ОЦІНЮВАННЯ ІМОВІРНОСТІ ВИНИКНЕННЯ БАНКІВСЬКОЇ КРИЗИ У КРАЇНАХ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ

Автор(и)

  • В. М. Бойченко Українська академія банківської справи, Ukraine

Ключові слова:

банківська криза, фінансова стійкість, причини кризи, імовірність кризи, оцінка фінансової стійкості

Анотація

Здійснено аналіз взаємозалежності між розвитком реальної економіки та розвитком банківського сектору в Польщі, Угорщині, Чехії та Словаччині, які є схожими з Україною за рівнем розвитку банківських систем та економіки. Виявлено, що чіткої взаємозалежності в цих країнах не простежується, крім впливу доступу до банківських послуг на ВВП країни, який є позитивним та значним. Також розглянуто ключові кризоутворюючі фактори в обраних країнах та здійснено регресійний аналіз взаємозв’язку між інтегральним показником фінансової стійкості банківської системи(Z-Score) і незалежних змінних(рівня ліквідності банків, частки іноземного капіталу в банківській системі й частки депозитів у ресурсах банківської системи). Встановлено, що визначені фактори мають визначальне значення для фінансової стійкості банківської системи лише для Чехії, на відміну від інших країн.

Біографія автора

В. М. Бойченко, Українська академія банківської справи

аспірант

Посилання

Банковская система Венгрии [Электронный ресурс] // EFSAG. – 2015. – Режим доступа: http://www.myoffshoreaccounts.ru/offshore-banking/hungary-offshore-bank-account/.

Карлін М. І. Наслідки й проблеми інтеграції Польщі в Європейський Союз: погляд з України / М. І . Карлін // Науковий вісник Волин. нац. ун- ту ім. Лесі Українки. – 2009. – №3. – С. 154–157.

Кочетков В. М. Аналіз розвитку міжнародних банків в Центральній та Східній Європі [Електронний ресурс] / В. М. Кочетков, Ж. С. Кугуєнко // Ефективна економіка. – 2014. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2934.

Мельник П. В. Банківські системи зарубіжних країн : підручник / П. В. Мельник, Л. Л. Тарангул, О. Д. Гордей. – К. : Алерта, Центр навчальної літератури, 2010. – 586 с.

Огляд економіки Угорщини [Електронний ресурс] // Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. – Режим доступу: http://www.ukrexport.gov.ua/ukr/econ_spivirob/hun/1438.html.

Сучасний стан та структура державних фінансів республіки Польща [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.uabs.edu.ua/jspui/bitstream/123456 789/11976/1/Public_finance_Poland.pdf.

Федонюк С. В. Наслідки приєднання до ЄС: Польща на фоні країн ЦСЄ/ С. В. Федонюк // Досвід вступу Польщі до Європейського Союзу: уроки для України: матеріали Міжнар. круглого столу(21 трав. 2009 р.) / за ред. С. В. Федонюка. – Луцьк: Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2009. – С. 92–116.

Чи уникнула Чехія політичної кризи? [Електронний ресурс] // Политикантроп. – 2012. – Режим доступу: http://politikan.com.ua/8/4/1/49367.htm.

European Central Bank [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://sdw.ecb.europa.eu/home.do.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-27

Як цитувати

Бойченко, В. М. (2021). ОЦІНЮВАННЯ ІМОВІРНОСТІ ВИНИКНЕННЯ БАНКІВСЬКОЇ КРИЗИ У КРАЇНАХ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ. Проблеми і перспективи економіки та управління, (4(4), 354–358. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/76830

Номер

Розділ

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ: ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ