УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС – ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕРЕВАГ

Автор(и)

  • Володимир Федорович Савченко Чернігівський національний технологічний університет, Україна

Ключові слова:

імплементація, Угода про асоціацію, Європейський Союз, економіка, митно-тарифне регулювання, стандартизація, конкуренція

Анотація

Надано авторський підхід щодо переваг і проблем, які виникли у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Підкреслено неоднозначність сприйняття суспільством торговельної частини угоди через вітчизняні внутрішні проблеми – критичний стан економіки, а саме промислового і товарного виробництва, соціальної сфери, зношеність фондів, інфраструктури та інше. Зазначено, що заклики до боротьби із корупцією не призвели до реальних дій. Запропоновано й аргументовано, що для впровадження у життя положень Угоди необхідно розробити, затвердити і задіяти комплекс документів законодавчого та нормативного характеру, які відповідають аналогам Європейського Союзу.

Біографія автора

Володимир Федорович Савченко, Чернігівський національний технологічний університет

доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України

Посилання

Імплементація Угоди про асоціацію Україна – ЄС як дзеркало української зрілості [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://uaforeignaffairs.com.ua.

Між Україною та ЄС почала діяти зона вільної торгівлі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.unian.ua.

Кирилюк Ю. В. Особливості імплементації економічної частини угоди про асоціацію України з ЄС / Ю. В. Кирилюк // Чотирьохрівневе забезпечення соціально-економічного розвитку в умовах євроінтеграційних процесів (держава, регіон, галузь, підприємство) : монографія / за заг. ред.

В. Ф. Савченка, Т. Л. Шестаковської. – Чернігів, 2016. – С. 67–83.

Рудік О. Угода про асоціацію з ЄС: значення для України / О. Рудік // Казна України. – 2014. – № 5. – С. 10–14.

Шмиголь Н. М. Вплив Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на економічне становище / Н. М. Шмиголь, Д. О. Кайнара, А. А. Антонюк // Держава та регіони. Серія Економіка та підприємство. – 2013. – № 6. – С. 27–30.

Горенко О. Соціальні горизонти європейського єднання і Україна: концептуально-історичні підходи і політична практика / О. Горенко. – К., 2007. – 2013 с.

Економічна складова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: наслідки для бізнесу, населення та державного управління : звіт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. – К., 2013. – 127 с.

Андрійчук В. Г. Вплив угоди про асоціацію між Україною та ЄС на митно-тарифне регулювання і зовнішньоторговельний режим сторін / В. Г. Андрійчук, І. І. Іванов // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. – 2014. – № 13. – С. 4–15.

Можливості і застереження щодо наслідків уведення в дію положень Угоди про асоціацію між ЄС та Україною / за ред.

В. М. Гейця. – К.: ДУ «Ін-т екон. та прогнозув.» НАН України, 2013. – 98 с.

Оцінка витрат і вигод від укладання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС / І. Бураковський,

К. Куценко, А. Кобилянська та ін. – К. : К. І. С., 2010. – 96 с.

Шнирков О. І. Передумови та наслідки створення поглибленої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС [Електронний ресурс] / О. І. Шнирков. – Режим доступу : http://www.iir.kiev.ua/ua/press/publication/2011/04/news255.html.

Офіційний сайт Служби підтримки експорту [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://exporthelp.europa.eu/thdapp/index.htm.

Герасим Ю. Й. Аналіз національної системи стандартизації і сертифікації у контексті угоди про асоціацію України та ЄС / Б. Й. Герасим // Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. – 2015. – № 3 (80). – С. 58–65.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Урядовий портал (текст) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.kmu.gov.ua/kmu/control/uk/publish/article?art_id=246581344.

Оносова І. А. Моніторинг і оцінка стану гармонізації національних стандартів на харчову продукцію в контексті державної політики України / І. А. Оносова // Товарознавство та інновації. – 2013. – Вип. 5. – С. 179–187.

Про стандартизацію : Закон України від 5 червня 2014 року № 1315-VII // Відомості Верховної Ради України. – 2014. – № 31. – Ст. 1058.

Про прийняття європейських та міжнародних нормативних документів як національних стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування національних стандартів України [Електронний ресурс] : Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 30 грудня 2014 р. № 1493. – Режим доступу : http://search.ligazakon.ua/.

Аналіз впливу асоціації з Європейським Союзом на агропромисловий сектор Чернігівського та Миколаївського регіонів / В. М. Бойко, Д. М. Дибченко, Р. М. Олексенко,

М. М. Селінний, Г. І. Сич. – Чернігів : Сіверський центр післядипломної освіти, 2014. – 116 с.

Тихенко В. С. Нормативно-правове забезпечення управління природоохоронними проектами в Україні у контексті Угоди асоціації з ЄС / В. С. Тихенко // Науковий вісник ЧДІЕУ. – 2014. – № 3 (28). – С. 38–42.

Потапенко В. Г. Угода про асоціацію з ЄС в сфері екологічної безпеки та сталого розвитку: очікувані результати, ціна питання [Електронний ресурс] / В. Г. Потапенко. – Режим доступу : http://newukraineinstitute.org/media/news/437/file/Ugoda%20pro%20Asociaciyu%20z%20EU.pdf.

Про затвердження Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки: Розпорядження від 25 травня 2011 р. № 577-р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/577-2011-p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-27

Як цитувати

Савченко, В. Ф. (2021). УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄС – ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЕРЕВАГ. Проблеми і перспективи економіки та управління, (2(6), 24–34. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/95747

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ