ЗМІНИ РЕЖИМІВ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ ВНАСЛІДОК УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС

Автор(и)

  • Григорій Олегович Шамборовський Львівський національний університет імені Івана Франка, Ukraine

Ключові слова:

Угода про асоціацію, зона вільної торгівлі, автономні торговельні преференції, зовнішня торгівля, експорт, імпорт, ввізне мито, тарифні квоти, спеціальний захисний механізм, нетарифні бар’єри

Анотація

Стаття присвячена дослідженню змін режимів зовнішньої торгівлі між Україною та ЄС внаслідок дії Угоди про асоціацію з метою збільшення обсягів двосторонньої торгівлі та зростання виробництва в охопленому регіоні. Проаналізовано застосування таких режимів зовнішньої торгівлі ЄС, як автономні торговельні преференції, загальний режим Генералізованої системи преференцій та режим зони вільної торгівлі. Визначено особливості тарифної лібералізації – скасування ввізних мит ЄС майже на 95 % українських промислових та 85 % сільськогосподарських товарів. Відзначено, що для легкових автомобілів і вживаного одягу передбачено застосування спеціальних захисних механізмів. Наголошено на важливості використання квот ЄС на продукти рослинного і тваринного походження та застосування технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних норм і стандартів вітчизняними експортерами. Результати дослідження засвідчили скорочення обсягу експорту українських товарів до ЄС на третину порівняно з 2014 р., проте, частка експорту до ЄС у 2015 р. становила 37 % від загального українського експорту. Така сама тенденція спостерігається у регіональній структурі зовнішньої торгівлі – більшість областей України збільшили частку експорту до країн-членів ЄС.

Біографія автора

Григорій Олегович Шамборовський, Львівський національний університет імені Івана Франка

Кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародних економічних відносин

Посилання

Данилова К. І. Інституційні пастки експортноорієнтованого економічного розвитку України в контексті виконання угоди про асоціацію з Європейським Союзом [Електронний ресурс] /

К. І. Данилова // Ефективна економіка. – 2015. – № 11. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4585.

Кравчук О. Можливі соціально-економічні наслідки євроінтеграції для України [Електронний ресурс] / О. Кравчук // Центр соціальних і трудових досліджень. – 2014. – Режим доступу : http://cslr.org.ua/mozhlivi-sotsialno-ekonomichni-naslidki-yevrointegratsiyi-dlya-ukrayini.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA.

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ier.com.ua.

Микольська Н. Як користуватися тарифними квотами. Короткий путівник для бізнесу [Електронний ресурс] / Н. Микольська // Європейська правда. – 2016. – Режим доступу : http://www.eurointegration.com.ua/articles/2016/01/26/7043904/.

Наслідки створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Кількісна оцінка за допомогою прикладної моделі загальної рівноваги. [Електронний ресурс] // ІЕД за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». – 2014. – Режим доступу : http://www.ier.com.ua/files//Projects/report_2014-11-28_edited.pdf.

Нечипоренко О. Розширення доступу української продукції на ринок ЄС [Електронний ресурс] / О. Нечипоренко // Міністерство економічного розвитку і торгівлі України – Режим доступу : http://www.ier.com.ua/files//Олександра%20Нечипоренко.pdf.

Панченко Ю. Українська торгівля в новій реальності. Як регіони країни пережили старт ЗВТ з ЄС [Електронний ресурс] / Ю. Панченко // Європейська правда. – 2016. – Режим доступу : http://www.eurointegration.com.ua/articles/2016/06/13/7050588/.

Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони : Закон України від 16.09.2014 року № 1678-VІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2014. – № 40. – Ст. 2021.

Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони від 30.11.2015 [Електронний ресурс] : Закон України від 16.09.2014 № 1678-VII. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/984_011/paran2820#n2820.

My export : export helpdesk [Electronic data] // European Commission – Access mode : http://exporthelp.europa.eu/thdapp/display.htm?page=form%2fform_MyExport.html&docType=main&languageId=en.

Site of EUR-Lex (Access to European Union law) [Electronic data] – Access mode : http://eurlex.europa.eu/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-27

Як цитувати

Шамборовський, Г. О. (2021). ЗМІНИ РЕЖИМІВ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ ВНАСЛІДОК УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄС. Проблеми і перспективи економіки та управління, (3(7), 40–46. вилучено із http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/96979

Номер

Розділ

ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ