Оцінка сучасних тенденцій у розвитку готельно-ресторанного бізнесу України
DOI:
https://doi.org/10.25140/2411-5215-2025-3(43)-79-91Ключові слова:
готельно-ресторанний бізнес; туристична індустрія; ринок послуг; економічна нестабільність; інвестиційна активність; конкурентоспроможність; структурні трансформації; фінансові результати; воєнні виклики; платоспроможний попит; ринок покупцяАнотація
У статті розглянуто ключові етапи трансформації готельно-ресторанного бізнесу, зокрема проаналізовано зміни в обсягах наданих послуг, динаміку чисельності працівників, структуру підприємств і тенденції залучення фізичних осіб-підприємців до цієї сфери. Доведено, що ринок набув рис «ринку покупця», коли стабільна пропозиція за умов зниження платоспроможного попиту спричинила зростання конкуренції та водночас змусила підприємства шукати нові інноваційні підходи до організації бізнесу. Окрему увагу приділено аналізу інвестиційної активності в галузі. Встановлено, що ресторанний сектор виявляє більшу інвестиційну привабливість порівняно з готельним, при цьому переважним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств. Зроблено висновок, що подальші перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні значною мірою визначатимуться стабілізацією політичної та економічної ситуації, відновленням інвестиційної активності та підвищенням купівельної спроможності населення. Результати дослідження можуть бути використані для формування стратегій відновлення та підвищення конкурентоспроможності підприємств галузі в умовах високої невизначеності.
Посилання
Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни [Електронний ресурс] : Закон України від 03.03.2022 № 2115-IX. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2115-20#Text.
Витрати і ресурси домогосподарств України. Статистичні збірники [Електронний ресурс] / Державної служби статистики України. – Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/ Arhiv_u/17/Arch_vrd_zb.htm.
Готельний бізнес: завантаження, хайп, тренди [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ribashotelsgroup.ua/blog/gostinichnyj-biznes-zagruzka-hajp-trendy.
Зарубіна А. В. Особливості туризму в умовах воєнного стану [Електронний ресурс] / А. В. Зарубіна, Е. О. Сіра, Л. І. Демчук // Економіка та суспільство. – 2022. – Вип. 41. – Ре-жим доступу: http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/334959/323842.
Ковальчук Т. Г. Перспективи розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні в умовах глобалізації світового господарства [Електронний ресурс] / Т. Г. Ковальчук // Науко-вий вісник Ужгородського національного університету. – 2019. – Вип. 23, частина 1. – Ре-жим доступу: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/23_1_2019ua/28.pdf.
Мазур С. А. Стан та перспективи розвитку готельно-ресторанної справи в Україні [Електронний ресурс] / С. А. Мазур, А. М. Прилуцький // Ефективна економіка. – 2019. – № 2. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2019/33.pdf.
Мархонос С. М. Інвестиційне забезпечення розвитку підприємств тимчасового розміщення України [Електронний ресурс] / С. М. Мархонос, Н. П. Турло // Економіка та суспільство. – 2021. – Вип. 34. – Режим доступу: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1008.
Національна туристична організація України. Національна система туристичної статистики / Аналітика і інфографіка. – Режим доступу: https://nto.ua/nsts_analytics_ua.html.
Олеськів М. Зірки готелів в Україні: знак якості чи маркетинг? [Електронний ресурс] / М. Олеськів. – Режим доступу: https://biz.nv.ua/ukr/experts/skilki-v-ukrajini-p-yatizirkovih-goteliv-yak-prisvoyuyutsya-zirki-novini-ukrajini-50151151.html.
Олійник О. М. Сучасні тенденції розвитку ринку готельно-ресторанних послуг [Електронний ресурс] / О. М. Олійник, Н. Л. Сапельнікова, О. Г. Тонких // Актуальні проблеми економіки. – 2021. – № 2(236). – Режим доступу: https://eco-science.net/wp-content/uploads/2022/02/2.21._topic_Oliynyk-O.M.-Sapelnikova-N.L.-Tonkikh-O.G.-40-46.pdf.
Статистичний щорічник України за 2023 рік [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2023/zb/11/year_23_u.pdf.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
1. Політика, яка рекомендується журналам, що пропонують відкритий доступ Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:<ol type="a"><li>Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/" target="_new">Creative Commons Attribution License</a>, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. <a href="http://opcit.eprints.org/oacitation-biblio.html" target="_new">The Effect of Open Access</a>).